Ostatnie lata to intensywny wzrost zapotrzebowania na opakowania do rozlewu produktów metodą aseptyczną. Potwierdza to raport „Bag in Box Containers Market Analysis” i wskazuje, iż skumulowany wzrost zapotrzebowania na opakowania aseptyczne wyniesie nawet 10,0% w okresie od 2020 do 2027.
Obok wielu znanych metod konserwacji żywności, to właśnie metoda aseptycznego rozlewu wcześniej zakonserwowanej żywności daje wysoką pewność dla mikrobiologicznego i organoleptycznego bezpieczeństwa produktu.
Jednak ten sposób pakowania jak i konserwacji żywności wymaga użycia mocno obciążających metod zabezpieczenia opakowań w tym również worków bag in box. Proces rozlewu aseptycznego poprzedza sterylizacja opakowań promieniowaniem jonizującym. Większość obecnie funkcjonujących systemów nalewających wymaga użycia pary przegrzanej (>120oC) w celu przygotowania opakowania do otwarcia w komorze nalewającej. Proces rozlewu jest prowadzony w obecności pary. Po napełnieniu opakowanie a szczególnie kołnierz i zamknięcie podlegają powtórnej sterylizacji w celu uzyskania 100% pewności, że zachowano aseptyczność procesu.
Opakowania bag in box, mimo że świetnie nadają się do przechowywania produktów rozlewanych aseptycznie, są narażone na zwiększone ryzyko uszkodzenia podczas procesu napełniania.
W ramach prac B+R opracowaliśmy technologię aplikacji kaptura protekcyjnego zwanego potocznie neck band, który ma za zadanie zwiększyć trwałość i funkcjonalność opakowania.
Kołnierz worka bag in box zostaje otoczony kwadratem folii o wymiarach 100x100mm lub 200x200mm. Specjalnie zaprojektowana do celu struktura folii, zostaje trwale dogrzana do folii zewnętrznej i kołnierza. Rolą tego kaptura jest zwiększenie rozpraszania energii cieplnej wokół kołnierza. W efekcie czego dochodzi do ograniczenia skutków degradacji folii barierowej. Spada ryzyko przegrzana folii i wystąpienia efektu flex crackingu, zwiększa się stabilność bariery tlenowej w tym miejscu, ogranicza się zjawisko pasywacji warstwy aluminium, zmniejszone zostaje również ryzyko wyrywania kołnierza podczas rozlewu.
W pełni zautomatyzowany sposób podawania kaptura protekcyjnego (neck band) podczas procesu produkcji oraz wysokiej jakości opakowania do rozlewu aseptycznego szczególnie worków 220l, dają gwarancję, że opakowania bag in box marki BIBP spełnią Państwa oczekiwania jakościowe i technologiczne.
Zaciekawił Cię temat?
Skontaktuj się z nami:
Zapraszamy do odwiedzenia naszych SM:
www.facebook.com/producentbaginbox